4 Aylık Bebek Muayenehanesinde Yaptıklarımız

ankarada çocuk doktoru tavsiyesi

Bu bebek muayenesinde ne olacağını öğrenin. Yanınızda alabilmek için 4 aylık bebek kontrol çalışma sayfamızın basılabilir bir versiyonunu indirin . Soruları okumak ve önceden cevap yazmak isteyebilirsiniz.

4 Aylık Bebek Muayenesinde Neler Yapılır?

Bebeğinizi tartıp ve ölçülür

Tartmak için bebeğinizi tamamen soyumanız gerekir. Doktor bebeğinizi tartar, uzunluğu ve baş çevresini ölçer ve ölçümleri büyüme tablosunda gösterir ve gelişimini değerlendirir.

Büyüme tablosu ya da persentil tablosu, bebeğinizin aynı yaştaki diğer çocuklarla nasıl karşılaştırıldığını görmenizi sağlar. Ancak büyüme oranı bir ziyaretten diğerine sabit kaldığı sürece 5. veya 95. yüzde oranlarında olmasını isteriz. Hızlı persentil değişimi olup olmadığına da bakarız. Yani 25 persentildeki bir çocuk, 10 persentile düşüyorsa burada önemli bir değişklik vardır demektir.

Büyüme çizelgeleri ve yüzdelik değerleri nedir, bebeğinizin başının büyüklüğü neden önemlidir ve doktorunuz neye ihtiyaç duyar?

4 aylık bebek muayenesi

Tam bir fiziksel muayene yapılmalıdır

  • Kalp ve akciğerler: Herhangi bir anormal kalp ritmini veya solunum problemlerini dinlemek için bir stetoskop kullanırız.
  • Gözler : Konjenital göz koşullarının belirtilerini ve diğer problemleri kontrol eder. Ayrıca tıkalı gözyaşı kanallarının ve tahliyesini kontrol ederiz.
  • Kulaklar: Enfeksiyon belirtilerini arar ve bebeğinizin sese nasıl tepki verdiğini gözlemleriz
  • Ağız: belirtileri arar pamukçuk (oral mantar enfeksiyonu) ve nadirde olasa bu ayda çıkabilecek dişleri kontrol ederiz.
  • Baş: Yumuşak bıngıldakları (fontaneller) ve bebeğinizin kafasının şeklini kontrol ederiz. Ayrıca bebeğinizin kafasın düzleşme olup olmadığını kontrol ederiz .
  • Vücut: Bebeğinizin reflekslerini ve kas tonusunu kontrol eder ve cildini döküntülere karşı inceleriz. Baş kontrolünü kontrol etmek için bebeği karnının üstüne koyarız.
  • Karın muayenesi: Göbek  fıtığı veya herhangi bir büyümüş organ olup olmadığını kontrol etmek için karnına hafifçe bastırırız.
  • Genitaller: Bebeğinizin bezini açar ve enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol eder, kızlarda vajinal yapışıklık, erkeklerde testsilerin durumunu ve pipi ucunun kontrol ederiz.
  • Kalçalar ve bacaklar: Kalça eklemlerindeki sorunları araştırmak için bebeğinizin bacaklarını hareket ettiririz

Bebeğinize DTaP , Hib , çocuk felci , pnömokok aşılarınu ve rotavirüs aşısını (ağızdan verilir) yaparız

İlginizi Çekebilir  2 Aylık Bebek Kontrolü

Genelde aşıları kliniğimizde kendimiz yapıyoruz. Bu genellikle randevunun sonunda yapılır, böylece bebeğinizi rahatlatmak için daha sonra biraz zamanınız olur.

Diğer  yaptıklarımız

Bebeklere D vitamini damlası vermenizi öneririz . Günde 400 ünite D vitamini öneririz

Doktor, herhangi bir sağlık kaygısını ( kabızlık , soğuk algınlığı ve grip ile nasıl başa çıkılacağı gibi) ele alacak, size bazı sorular soracak  ve bu yaşta normal olanı anlamanıza yardımcı olmaya çalışacağız

Doktorun sorabileceği sorular:

  • Bebeğiniz nasıl uyuyor? Bebeğinizin uykusu, üç ila dört gündüz kestirmesi ve altı saat veya daha uzun daha uzun bir gece uykusu olan daha öngörülebilir bir rutine dönüşebilir.
  • Bebeğiniz ne zaman, ne kadar ve ne sıklıkla besleniyor?  Bebekler henüz katı gıdalar için hazır değiller – önerilen süre 6 ay – ancak ek gıdalar ile de yavaş yavaş doktorla konuşmanın zararı yok. Doktora, nasıl ve ne zaman başlayacağınız ve bebeğinizin başka herhangi bir ek vitamin ihtiyacı olup olmadığını sorabilirsiniz.
  • Bebeğinizin bağırsak hareketleri nasıldır? Yumuşak dışkı en iyisidir, ancak renk değişebilir.
  • Bebeğiniz bir yöne dönebilir veya destekle oturabilir mi? Bunların her ikisi de, bebeğinizin şu anda gelişmeye başlayacağı becerilerdir, ancak muhtemelen her iki yönde de yuvarlanmayacak veya yaklaşık 6 aylık olana kadar desteksiz oturamayacak .
  • Bebeğiniz bir mini şınav yapabilir mi? Bu yetenek 4 aylık bebekler için tipiktir ve fiziksel gelişimlerinin yolda olduğunu gösterir. Bebeğiniz hala başını kontrol etmekte veya kaldırmakta zorluk çekiyorsa , doktora bildirin.
  • Bebeğiniz hangi sesleri çıkarır? Bebeğinizin dil becerileri agulama, bağırma ve hatta gülmeyi içerebilir. Muhtemelen şimdi size daha çok gülümsüyor, bazen ona gülümsemeden önce bile, ve ağzı oldukça aktif oluyor – nesneleri araştırıyor, sallıyor ve kabarcıkları patlatıyor. Bebeğiniz daha önce yaptığından daha az ses çıkarıyorsa, doktora söyleyin.
  • Bebeğinizin motor becerileri nasıl? Bebeğiniz şimdi bir şeyler tutabilir ve kapabilir . Ellerini önünde bir araya getirebilir. Bir elini diğerinden daha fazla kullanıyorsa, doktora söyleyin. Ayrıca kucağınızda veya zeminde dik dururken iki ayağıyla tekme atıp üstlerine zıplaması gerekir. Bacaklarını uzun süre düz tutarsa ​​doktora söyleyin.
  • Bebeğinizin gözlerinde veya eşyalara bakışında olağandışı bir şey fark ettiniz mi? Her iyi bebek ziyaretinde doktor , gözlerin yapısını ve hizasını ve bebeğinizin bunları doğru hareket ettirme yeteneğini kontrol etmelidir .
  • Bebeğiniz nasıl duyuyor? Bebeğiniz seslendiğinizde baktığından emin olun. Potansiyel işitme problemleri ne kadar erken anlaşılırsa, o kadar erken tedavi edilebilir.
İlginizi Çekebilir  6 Aylık Bebek Kontrolü

Sağlam Çocuk Kontrollerinde Neler Yaptık ?

6 Aylık Bebek Kontrolü

2 Aylık Bebek Kontrolü