Bebeklerde Gaz Çıkarma

bebeklerde gaz çıkarma

Bebeklerde Gaz Çıkarma

Bebeklerde gaz çıkarma eğlenceli ve  şirindir ve bir amaca hizmet eder. Bebeklerin midesindeki gaz, emzirme süresince yuttuğu hava nedeni ile oluşur. Gaz çıkararak bebeğinizin midesinde sıkışan havayı serbest bırakarak onu daha rahat ve daha az telaşlı hale getirirsiniz. Ayrıca bebeğinizin gaz çıkarması, midesinin çabuk boşalmasına yardımcı olur ve daha çabuk acıkır ve daha uzun süre beslenir.

Biz her beslenme sonrası gaz çıkarılmaya çalışılmasını öneriyoruz. Bebek memeyi çok iyi kavramış ise hava yutmaya bilir. Bununla birlikte, her beslenmeden sonra bebeklerde gaz çıkarma gerekir diye bir kural yoktur. Bazı bebekler çok fazla geğirmeye ihtiyaç duyarken, bazıları nadiren bunu yapar.

Genel olarak, emzirilen bebekler biberonla beslenen bebekler kadar geğirmeye ihtiyaç duymazlar çünkü beslenirken daha az hava yutma eğilimindedirler . Fakat her bebek farklıdır, bu yüzden bebeğinizin ipuçlarını takip edin.

Biberonla besliyorsanız, belirli türden şişelerin bebeğinizin daha az hava yutmasına ve yanma ihtiyacını azaltmasına yardımcı olduğunu fark edebilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Çıkarma İpuçları

Bebeğiniz beslenirken rahatsız görünüyorsa, emmekten vazgeçiyorsa veya memeyi çekip çekip ağlamaya başlarsa, gaz çıkarmayı  deneyin. İyi bir strateji olarak şunu uygulayabilirsiniz, biberonla besliyorsanız her 2 veya 3 dakikadan sonra veya bebeğinizi emziriyorsanız göğsünüzü her değiştirdiğinde gaz çıkarma molası vermektir.  Bebeğiniz, beslenme sırasında veya sonrasında uykuda kalırsa ya da uykuda kalırsa, onu uyandırmayın

Bir çok bebek 4 ila 6 aylık aylık dönemlerde gaz çıkarma ihtiyacı kalmıyor, çünkü daha verimli emme ve beslenir  haline geldikleri için fazla  hava yutmuyorlar.

Gaz Çıkarma Yöntemleri

İşi bitirmenin birden fazla yolu var. İşte deneyebileceğiniz “bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri”. Siz ve bebeğiniz için en konforlu ve etkili olanı bulmak için deney yapın.

Göğsünde ya da omzunda

  • Kıyafetlerinizi gaz çıkarırken kusma da olabileceği için sıçramaya karşı korumak için omzunuzun üzerine  bir bez koyun. Hatta sırtınıza doğru uzun bir koyun.
  • Bebeğinizi göğsünüze yaslayın ki çenesi omzunuza yaslansın.
  • Onu bir elinizle destekleyin ve yavaşça diğer elinizle sırtına hafifçe vurun veya ovalayın.
İlginizi Çekebilir  YENİDOĞAN BEBEK CİLT BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Veya bebeğinizin baş ve boyun kontrolü daha fazla olduğunda bunu alternatif olarak deneyin :

  • Bebeğinizi omzunuzdan daha uzağa tutun – bu şekilde omzunuzun karnına hafifçe bastıracak kadar yüksek olması ve geğirmek için hafif bir baskı oluşturması amaçlanır.
  • Onu bir elinizle destekleyin ve yavaşça diğer elinizle hafifçe vurun veya ovalayın.
  • Bebeğinizin rahat nefes alabildiğinden ve fazla aşağıya sarkmadığından emin olun.

bebeklerde gaz çıkarma

Kucakta Oturur Pozisyonda 

  • Bebeklerde gaz çıkarma esnasında, herhangi bir tükürme ya da kusma durumunda sizi korumak için kucağınızın üzerine  bir bez yerleştirin.
  • Ankara Çocuk Doktoru olarak tavsiyemiz, bebeğinizi kucağınıza, sizden uzağa bakacak şekilde yerleştirin.
  • Vücudunuzu desteklemek için bir eliniz ile , avucunuzun göğsünü destekleyecek şekilde avucunuzu hafifçe çenesini ve çenesini tutarken kullanın. (Parmaklarınızı boğazının etrafına sokmadığınızdan emin olun.)
  • Bebeğinizi hafifçe öne doğru eğin ve diğer elinizle yavaşça sırtını ovun ya da ovalayın.

bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri

Kucağınızda yüzü aşağı bakar şekilde

  • Kusma ya da tükürmesinin kıyafetinizi kirletmesini önlemek için kucağınıza bir bez koyun.
  • Bebeğinizi yüzünüz aşağı bakacak şekilde bacaklarınızın üzerine yerleştirin, böylece vücudunuza dik dizlerin üzerinde uzanır.
  • Çenesini ve boynunu tek elle destekleyin. Bebeğinizin başının vücudunun geri kalanından daha aşağıda olmadığından emin olun, böylece kan onun kafasına fazla akmasın.
  • Diğer elinizle onun sırtına hafif vurun ve ovalayın

yüz üstü pozisyonda gaz çıkarma

Not: Birkaç dakika sonra gaz çıkaramıyorsa, farklı bir pozisyon deneyin. Buda  işe yaramazsa durmak iyi olabilir. Her zaman bebeklerde gaz çıkarma ihtiyacına gerek olmayabilir.

Instagram sayfamızı takip edin.