Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Ankara Çocuk Doktoru Yaşar Hüseyin Onganlar - Çocuk Doktoru Çayyolu

Bebeğinizin kulak iltihabı olup olmadığını nasıl anlarsınız
Bebeğinizin kulak enfeksiyonu geçirip geçirmeyeceğini (veya bu konuda başka bir hastalığı) anlamanın en kolay yolu ruh halindeki bir değişikliği gözlemlemektir.

Bebeğiniz huzursuzsa veya normalden fazla ağlamaya başlarsa, böyle bir  sorun için dikkatli olmak gerekli. Ateşi varsa (hafif veya yüksek), enfeksiyon geçirmekte olduğu hakkında başka bir ipucu da kazanmış oluyoruz. Kulak enfeksiyonları soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonunu takip etme eğilimindedir, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun.

bebeklerde orta kulak enfeksiyonu

Aşağıdaki belirtileri de fark edebilirsiniz:

Bebeğiniz kulaklarını çeker, yakalar veya çeker. Bu acı çektiğinin bir işareti olabilir. (Bebekler başka nedenlerden dolayı kulaklarını da çekerler, bu nedenle bebeğiniz   iyi görünüyorsa, muhtemelen kulak iltihabı olmaz.) İshal veya kusma. Kulak enfeksiyonuna neden olan mikrop gastrointestinal sistemi de etkileyebilir.
İştah azalması.

Kulak enfeksiyonları sindirim sistemi rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca bebeğinizin yutmasını ve çiğnemesini acı verici hale getirebilir. Bebeğinizde kulak enfeksiyonu varsa ilk yudumları aldıktan sonra memeden veya biberondan uzaklaşabilir. Kulaktan sarı veya beyazımsı sıvı akıyor. Bu, çoğu bebek için olmaz, ancak kesin bir enfeksiyon belirtisidir. Ayrıca kulak zarı içinde küçük bir delik geliştiğini düşündürebilir.

Endişelenmeyin bu delik enfeksiyon tedavi edildiğinde iyileşir.
Hoş olmayan bir koku. Çocuğunuzun kulağından gelen kötü bir koku kokusu alabilirsiniz.
Zorlu uyumak. Yatmak kulak enfeksiyonunu daha acı verici hale getirebilir.

Kulak enfeksiyonları bebeklerde ne kadar yaygındır?

Kulak enfeksiyonları,  çok sık görülür (soğuk algınlığı sonrası). Büyük bir çalışma, bebeklerin yüzde 23’ünün ilk doğum günlerinde en az bir kulak enfeksiyonu geçirdiğini ve yarısından fazlasının 3 yaşında en az bir kulak enfeksiyonu geçirdiğini ortaya koydu.

 Bebeklerde kulak enfeksiyonlarına neden olan nedir?

Bebeklerde kulak iltihabı hastalığına bakteri veya virüs neden olabilir. Bebeğinizin kulak zarı arkasındaki alanda sıvı biriktiğinde; ve burası daha sonra enfekte olduğunda meydana gelir.

İlginizi Çekebilir  Rotavirüs Aşısı

Normalde, bu alana giren herhangi bir sıvı, orta kulağı burun ve boğazın arkasına bağlayan östaki tüplerinden hızla akar. Ancak   östaki borusu tıkanırsa – soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonları, hatta alerjiler sırasında sıklıkla olduğu gibi – sıvı orta kulakta çoğalır.

Mikroplar karanlık, sıcak, ıslak yerlerde büyümeyi sever, bu nedenle sıvı dolu bir orta kulak mükemmel bir üreme alanı oluşmaya başlar. Enfeksiyon kötüleştikçe, kulak zarının içindeki ve arkasındaki iltihaplanma durumu da daha acı verici hale getirir. Bebeğiniz ayrıca vücudu enfeksiyonla savaşırken ateşi de gelişebilir.

Akut otitis media (AOM) ağrılı orta kulak enfeksiyonu, sıvı birikimi ve bazen ateşle birlikte kırmızı kulak zarı için kullanılan tıbbi terimdir.

Bir emzik kullanmak bebeklerde ve küçük çocuklarda orta kulak iltihabı riskini artırabilir. Bir çalışmada, emzik kullanmayan bebeklerde kulak enfeksiyonu insidansı yüzde 33 daha düşüktü.

Bebekler kulak enfeksiyonlarına daha yatkındır çünkü kısa (yaklaşık 1/2 inç), yatay östaki tüpleri vardır. Çocuklar yetişkinliğe büyüdükçe, tüpleri üçe katlanır ve daha dikey hale gelir, böylece sıvı daha kolay boşalabilir.

Bebeğinizde kulak enfeksiyonu varsa doktora ne zaman başvurulur

Bebeklerde kulak iltihabı durmunun ilk belirtisini düşündüğünüzde kontrol edilmesi gereklidir. Doktor, bebeğinizin kulağına otoskop adı verilen bir aletle bakacaktır. Kırmızı, şişkin ve muhtemelen akan bir kulak zarı muhtemelen enfekte olmuş.

Kulak enfeksiyonları, çocuk doktorları tarafından en sık teşhis edilen durumdur.

Bebeklerde kulak iltihabı nasıl tedavi nedir?

Kulak enfeksiyonlarının çoğu kendiliğinden düzelir, ancak ciddi vakaların antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Belirtilerin hala hafif olduğu durumlarda bekle ve gör yaklaşımını uygulamaktayız.

Yıllar boyunca antibiyotikler kulak enfeksiyonlarına karşı ilk savunma hattıydı, ancak şimdi doktorlar onları daha makul bir şekilde reçete ediyorlar. Antibiyotiklerin çok sık alınması endişe vericidir çünkü çocukları antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir.

İlginizi Çekebilir  Bebeklerde Ateşli Havale

Bebeğiniz  6 aylıktan büyükse, enfeksiyonun neden olduğu ağrıyı hafifletmesi için bebeklere asetaminofen veya ibuprofen vermeniz önerebilir. (Bebeğinize asla aspirin vermeyin, çünkü bu onu nadiren fakat potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan Reye sendromuna daha duyarlı hale getirir.)