Çocukluk Çağı Aşıları

çocukluk çağı aşıları

Çocuk aşıları genellikle iki yıl içinde yapılıp bitirilen aşılar olarak düşünülür. Ancak ilkokulda ve ortaokulda da bu aşıların hatırlatma dozları yapılmaktadır.

Çocuk aşıları ile ilgili genel bilgi

Bebekler bazı hastalıklara karşı koruma ile doğarlar çünkü annelerinden doğumdan önce kendilerine antikorlar (vücut tarafından hastalıklarla savaşmak için üretilen proteinler) geçer. Emzirilen bebekler anne sütünden daha fazla antikor almaya devam ederler. Ancak her iki durumda da koruma geçicidir. Yaklaşık 6. ayda anneden geçen antikorların hastalıklara karşı koruması geçer.

Aşı nedir aşılar nasıl çalışır

Bir aşı, vücudun bağışıklık sistemini eğiten bir ilaçtır, böylece daha önce temas etmediği bir hastalıkla savaşabilir. Aşılar, bir hastalığı yakaladıktan sonra tedavi etmek yerine hastalığı önlemek için tasarlanmıştır. Aşıların nasıl çalıştığını anlamak için önce bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığına bakmanıza yardımcı olur, çünkü aşılar bağışıklık sisteminizin doğal aktivitesinden yararlanır.

Mikroplar virüsler (kızamık virüsü gibi) veya bakteriler (pnömokok gibi) olabilir. Aşılar bağışıklık sistemini gerçek bir enfeksiyon varmış gibi reaksiyona sokmaya teşvik eder . “Enfeksiyon” u savurur ve mikropu hatırlamasına yarar. Daha sonra vücuda daha sonra girerse mikropla savaşabilir.

Bağışıklama yani aşılama ile bazı hastalıklara karşı bağışıklık yaratmanın başka bir yoludur. Bu, hastalığa neden olan az miktarda öldürülmüş veya zayıflatılmış bir mikrop kullanılarak yapılır .

sağlık bakanlığı aşıları

Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Birkaç farklı aşı türü vardır. İçerirler:

  • Zayıflatılmış (zayıflamış) canlı virüsler kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve (MMR) aşısı gibi bazı aşılar kullanılmaktadır.
  • IPV gibi bazı aşılarda öldürülmüş (inaktive edilmiş) virüsler veya bakteriler kullanılır.
  • Toksoid aşılar , bakteri tarafından üretilen inaktive edilmiş bir toksin içerir. Örneğin difteri ve tetanoz aşıları toksoid aşılardır.
  • Konjugat aşılar (Hib gibi), proteinlerle kombine edilmiş bakteri kısımlarını içerir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), çocukların mümkün olduğunda kombinasyon aşıları (tek aşılar yerine) almasını önermektedir. Çocuğun olacağı enjeksiyon sayısını azaltmaya yardımcı olmak için birçok aşı birlikte sunulmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Çocuk Doktoru Neler Yapar?

Çocukluk çağı aşıları nelerdir?

Aşağıdaki aşılar ve programlar Sağlık Bakanlığı tarafından önerilmektedir. Bazı varyasyonlar normaldir ve yeni aşılar geliştirildikçe öneriler değişir.  Size doğru aşılar ve çocuğunuz için program hakkında doktorunuz ayrıntılı bilgi verecektir.

Önerilen aşılar:

  • Suçiçeği (suçiçeği) aşısı
  • Difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı (DTaP)
  • Hepatit A aşısı (HepA)
  • Hepatit B aşısı (HepB)
  • Hib aşısı
  • Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı (MMR)
  • Pnömokok aşısı (PCV)
  • Çocuk felci aşısı (IPV)
  • Rotavirüs aşısı
  • İnsan papilloma virüsü (HPV) aşısı
  • Grip aşısı
  • Meningokok aşıları

Aşı Endişeleri

Bazı ebeveynler çocuklarına aşı yaptırmakta tereddüt edebilirler. Çocuğun ciddi bir reaksiyon gösterebileceği  veya aşının önlediği hastalığa yakalanabileceği konusunda soruları veya endişeleri var  . Ancak aşıların bileşenleri zayıf veya ölüdürler. Bazı durumlarda, mikropun sadece bir kısmı kullanılır. Yani ciddi hastalıklara neden olma ihtimalleri yoktur.

Bazı aşılar, ateşin verildiği yerde ağrı veya ateş gibi hafif reaksiyonlara neden olabilir. Ancak ciddi reaksiyonlar nadirdir. Aşılama riskleri, önlemek istedikleri hastalıkların sağlık risklerine kıyasla küçüktür.

Aşılar bulaşıcı hastalıklara karşı en iyi korunma yollarından biridir.

Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimi

AşıDoğum1.ay2.ay4.ay6.ay9.ay12.ay18.ay24.ay
Hepatit B  (HepB)1. Doz2.doz3.doz
Difteri, asellüler boğmaca, tetanoz1. Doz2. Doz3.dozRapel
Hemofilus İnfluenaz Tip b 1. Doz2. Doz3.dozRapel
Konjuge pnömokok1. Doz2. DozRapel
İnaktive polio1. Doz2. Doz3.dozRapel
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak1. doz
Su çiçeği1.doz
Oral polio1.doz2.doz
Hepatit A 1. doz2.doz