rotavirüs aşısı

Rotavirüs Enfeksiyonu Ne Kadar Görülüyor?

Rotavirüs aşısından önce , rotavirüs enfeksiyonu ABD’de 200.000 acil başvurusu, 55.000 hastaneye yatış ve  her yıl 60 -65 çocuk ölümüne neden oluyordu.

Rotavirüs hastalığı oldukça bulaşıcıdır. Bu virüs bulaşmış bir kişinin dışkısında bulunur ve insanların elleri de dahil olmak üzere kirli yüzeylerde uzun süre canlı kalabilir. Çocuklar kontamine olmuş bir şeye dokunarak ve ardından ellerini ağızlarına koyarak yakalarlar . Rotavirüs enfeksiyonunun yayılması hastanelerde ve çocuktan çocuğa kolayca yayılabileceği kreş, anaokulu, ilkokul gibi  ortamlarında özel bir sorundur . Aynı zamanda gündüz bakım evlerinde çalışanlar tarafından, özellikle daha sonra ellerini yıkamaksızın çocuk bezlerini değiştirdiklerinde kolayca yayılır.

Sekiz güne kadar sürebilen rotavirüs enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, bulantı, kusma , karın krampları ve sık sık sulu ishal sayılabilir .  Bebeklerde ishal çok şiddetli ise sıvı kaybına yani  dehidratasyona neden olabilir ve bu hastalık ile ilgili hastaneye yatış ve ölümlerden sorumlu olan dehidratasyondur .

Rotavirüs Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Rotavirüs aşısının iki markası vardır – RotaTeq (RV5) ve Rotarix (RV1). Her iki aşı da enjeksiyon olarak değil ağız yoluyla verilir. Tek fark, verilmesi gereken doz sayısıdır.

İle RotaTeq , üç doz gerekmektedir. 2 ay, 4 ay ve 6 ay verilmelidir. Rotarix sadece iki doz gerektirir – 2 ay ve 4 aylarda yapılır. Tabi bu aşıların yapılma süreleri çocuk uzmanınız tarafından ayarlanır.

Aşı, diğer aşılarla aynı anda verilebilir ve Amerikan Pediatri Akademisi, rotavirüs aşısının bebeklere verilen rutin aşıların bir parçası olarak dahil edilmesini önerir.

İlginizi Çekebilir  Bebeklerde Pamukçuk

Rotavirüs Aşısı Ne Kadar Etkili?

Rotavirüs aşısı çalışmaları, rotavirüs enfeksiyonlarının yaklaşık% 74’ünü önleyebildiğini göstermiştir. Daha da önemlisi, şiddetli enfeksiyonların yaklaşık% 98’ini ve hastaneye yatışların% 96’sını rotavirüsden önleyebilir.

Rota Virüsü Aşısı Güvenli mi?

Onaylanmadan önce rotavirüsü aşısı 70.000’den fazla çocuk üzerinde test edildi ve güvenli olduğu bulundu. Bununla birlikte, RotaShield adı verilen daha önceden uygulanan bir aşı, iki yıl kullanıldıktan sonra pazardan çıkarıldı; çünkü ince bağırsağın intusepsiyon denilen bir tıkanıklık durumuna neden oldu. Ancak bu aşıyı şu anda uygulamyoruz.

Şu anda kullanımda olan RotaTeq ve Rotarix aşılarının intusepsiyon riskini arttırmadığı biliniyor ve güvenli kabul ediliyor.

Rotavirüs Aşısı Olmaması Gereken Bazı Çocuklar Var mı?

Rotavirüs aşısının daha önceki bir dozuna şiddetli bir alerjik reaksiyonu olan herhangi bir çocuğa, daha fazla aşı dozu verilmemelidir. Bebeğiniz aşı planlandığı sırada orta veya şiddetli bir hastalığa yakalanırsa, aşılamadan önce bebeğin iyileşmesini bekleyin.

Rotavirüsü Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Herhangi bir aşı ile ciddi bir alerjik reaksiyon olasılığı vardır . Bir alerjik reaksiyon  belirtileri şunları içerebilir:

  • Zorluk nefes
  • Hırıltı
  • Kurdeşen
  • Solukluk
  • Hızlı kalp atışı

Bununla birlikte, rota virüs aşısı ile ciddi reaksiyon riski çok düşüktür.

Aşı olan çocukların çoğunun hiçbir sorunu yok. Bununla birlikte, çocuğunuzun aşağıdakileri içeren aşıyı takiben geçici ve hafif etkileri olma olasılığı azdır:

  • Artan sinirlilik
  • İshal
  • Kusma gösülebilir.