Febril konvulziyon, havale, ateşli havale aynı durumu farklı şekilde açıklayan isimlerdir. Bu yazıda ateşli havale ile ilgili bilgileri paylaşacağım.
Ateşli havale nedir?
6 ay ile 5 yaş arasındaki bir çocukta ateşin neden olduğu bilinç kaybı, kasılma olarak görülebilen bir durumdur. Havale geçiren bir çocuk, ayrıca gözleri kayabilir, saçmalayabilir ya da nöbet esnasında kusabilir.Vücudu seğirebilir veya sarsabilir ve uzuvları sertleşebilir. Cildi normalden biraz daha koyu görünebilir ve bilincini kaybedebilir.
Nöbet sadece birkaç saniye veya 15 (en çok) dakika sürebilir. Havaleden sonra çocuğunuz uyku haline gelebilir veya çok iyi de görünebilir.
Ateşli Havale Çocuğa Zarar Verir Mi?
Ateşli havale nöbetleri, ateşi 38 dereceden yüksek olan ateşli çocuklarda görülme eğilimindedir, ancak daha düşük sıcaklıklarda ortaya çıkabilir. Ateşli hastalığın ilk 24 saati boyunca ortaya çıkma eğilimindedirler,
Ateşli Havale Sıklığı Nasıldır?
6 ay ila 5 yaş arasındaki çocukların yüzde 2 ila 4’ü bir ateşli havale geçirmektedir. Bu çocukların üçte biri ikinci bir havale geçirebilir . Febril nöbetler en sık 12 ila 18 ay arası görülür.
Çocuğun ebeveyni ateşli havale geçirdi ise bu çocukların ateşli nöbet geçirme olasılığı daha yüksektir. Bir yaş altında ateşli havale geçiren çocukların tekrar ateşli havale geçirme olasılıkları daha yüksektir. Bir çocuğun ilk ateşli havalesinde ateşi düşükse veya nöbet erken yaşta ortaya çıktıysa, ikinci bir nöbet geçirme olasılığı daha yüksektir.
Bebeğim ateşli bir nöbet geçirirse ne yapmalıyım?
Sert nesnelerden uzağa hızlıca yana yatırarak yere koyun. Başını hafifçe bir tarafa çevirin, böylece kusarsa mide içerikleri akciğerine kaçmaz. Çocuğun giysilerini gevşetin. Ağzında bir şey olmadığından emin olun ve nöbet devam ederken ağzına bir şey sokmayın.
Bir nöbet geçirme anında çocuğunuzun ateşini düşürerek, ilaç vererek, onu soğuk suya sokarak ya da soğuk kompresle ateşini düşürmeye çalışmayın.
Nöbetin ne kadar sürdüğünü takip edin. Üç dakikadan uzun sürerse daha önemlidir, 112 yi arayın) (Nöbet çok uzun sürmezse bile, doktora söyleyebilmeniz için sürenin uzunluğunu not almayı unutmayın; 1 dakika sürdü, 2 dakika sürdü gibi.) Çocuğunuzun nefes almada zorluk çekmesi, çok morarması durumunda da 112 yi arayın.
Bu anlatılanlar yok ise ; nöbet bittikten sonra ne kadar kısa olursa olsun doktora başvurun. Doktor muhtemelen ateşi oluşturan ciddi bir enfeksiyonu veya başka bir sorunu olmadığından emin olmak için onu muayene etmek isteyecektir. Çocuğunuz 6 aydan daha büyükse ve daha önce nöbet geçirmişse, doktor bir nöbet üç dakikadan az sürerse ne zaman aramanız gerektiği konusunda size rehberlik edebilir.
Ayrıca çocuğunuza, asetaminofen veya ibuprofen gibi ateş düşürücü veya ateşini düşürmesi için ılık sünger banyoları yaptırmanızı önerebilir . (Çocuğunuza asla nadir fakat tehlikeli bir durum olan Reye sendromuna neden olabilecek aspirin vermeyin .)
Bebeğimin ateşli nöbet geçirmesini önleyebilir miyim?
Bazı ebeveynler ateşli nöbetleri önlemeye çalışır ve herhangi bir ateşi hemen düşürür. Ancak nöbetler aniden ortaya çıkma eğilimindedir, bazen çocuğunuzun hasta olduğunu bile fark etmeden nöbet geçirebilir.
Çocuğunuzun ateşi varsa ve daha önce ateşli bir nöbet geçirmişse, tekrar olacağı için endişelenmeniz anlaşılabilir. Endişeniz hakkında doktorunuzla konuşun.
Çocuğunuzda sıklıkla ateşli nöbet geçiriyorsa, doktoru, nöbet riskini azaltmak için ateşi olduğu dönemde kullanılması için ilaç önerebilir. Bununla birlikte, bu tür ilaçların yan etkileri vardır ve çoğu durumda, ateşli nöbetler genellikle zararsız olduğu için, önleyici tedbirler almak gereksizdir.
Her Ateşli havale çok ciddi bir şeyin sonucu mudur?
Genellikle ateşli nöbet geçiren bir çocuk, viral üst solunum yolu enfeksiyonu (soğuk algınlığı veya grip gibi), mide gribi , roseola veya kulak enfeksiyonunun sonucudur . Ancak nadir durumlarda, ateş menenjit belirtisi veya başka ciddi bir problem de olabilir. Çocuğunuzun doktoru semptomlarını göz önünde bulunduracak ve gerekirse daha ayrıntılı değerlendirme için tetkik isteyebilir.
Leave a Reply