Çocuğunuzun Kaç Saat Uykuya İhtiyacı Var?

bebek uyku eğitimi
Bebeklerden ve küçük çocuklardan okul çağındaki çocuklara ve gençlere, ebeveynler kaç saat uyumanın önerildiğini bilmek ister. Uykunun ihtiyaçlarının bir kişiden diğerine değişebileceği doğru olsa da, çocuğunuzun büyümesi, öğrenmesi ve oynaması gereken uykuyu alıp almadığını belirlemenize yardımcı olacak çok makul bazı bilimsel kurallar vardır.

Bebeklerde Uyku düzeni  Uyku Rehberi

Bazı topluluklar bazı, kurallarda çocukların gelişiminde farklı aşamalarda ne kadar uyumaya ihtiyaç duyduklarına dair bazı yararlı kılavuzlar sunulmaktadır. Bu sayıların 24 saatlik bir sürede toplam uyku saatlerini yansıttığını unutmayın. Bu nedenle, oğlunuz veya kızınız hala gün içinde uyuyorsa, tipik uyku saatlerini eklerken bunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

Uyku Saatleri Tablosu

Bu sayılar Sizin İçin Fazla mı İyi?

Peki, çocuğunuzu yeterince erken yatağa mı gönderiyorsun? Bu rakamlar sizi şaşırtıyorsa, yalnız değilsiniz. Özellikle çalışan anne baba iseniz genellikle her gece 5, 6 veya hatta daha az saat uykuya dalmak zorunda kalıyorsunuz. Bu muhtemelen kendi sosyal ve zihinsel işleyişinizi etkilemenin yanı sıra diğer sağlık problemleri riskinizi de artırıyor olabilir. Ben  ihtiyaç duydukları daha çocuklarınız da daha az uyku ile halledebiliyorsunuz düşünmek cazip olabilir, ya da oldukça iyi birkaç orada burada saat atlanır ile baş edebilmek gerektiğini söyledi. Ancak, tüm çocuklar düzenli bir yatmadan önce. Düzenli uyku yoksunluğu genellikle bazı zor davranışlara ve sağlık sorunlarına yol açar – sinirlilik, konsantre olma zorluğu, hipertansiyon, obezite, baş ağrısı ve depresyon. Yeterli uyku alan çocuklar daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine ve daha iyi okul performansı, davranış, hafıza ve zihinsel sağlığa sahiptir .

Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları

  • Yeterli uykuyu aile önceliği yapın . Yeterince uyku almanın önemini ve sizin ve çocuklarınızın genel sağlığını nasıl etkilediğini anlayın. Unutmayın siz iyi bir rol modeli olarak çocuğunuza; iyi bir örnek olun. Sosyal medeyada bir kaç dakika daha kalmak, ya da işlerinizi gece halletmeye çalışarak çocuğunuza  doğru mesajı gönderemezsiniz. Uykuyu kendiniz için bir öncelik haline getirmek, çocuğunuza doğru bir şekilde yemek yemek ve düzenli egzersiz yapmak gibi sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olduğunu gösterir.
  • Düzenli bir günlük rutinde tutun . Aynı uyanma zamanı, yemek zamanı, uyku zamanı ve oyun zamanı çocuğunuzun kendini güvende ve rahat hissetmesine yardımcı olacak. Küçük çocuklar için, Diş fırçalama, kitap okuma , hafif bir müzik dinleme gibi yatak gibi yatma zamanı rutinini erken başlamaya yardımcı olur . Kullandığınız uyku rutinlerinin herhangi bir yerde kullanılabildiğinden emin olun, böylece çocuğunuzun nerede olursanız olun uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Gün boyunca aktif olun . Çocuklarınızın, fiziksel aktivite ve temiz hava dahil, gün boyunca ilginç ve çeşitli etkinlikleri olduğundan emin olun. Gün içinde düzenli aktivitenin kaliteli bir uyku ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ancak şuna dikkat etmek gerekir, çocuğu yoralım da uyusun düşüncesi çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü akşama saatlerinde yapılan yorucu aktiviteler, çocuğunuzun uykusunu getirmekten ziyade onu daha çok uyaracağı için uykusuzluğu arttırabilir.
  • Ekran süresini izleyin . Tüm ekranları (TV’ler, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar, özellikle geceleri) yatak odalarının dışında tutmanızı önerir. Uyku dalma probleminin önlemek için, tüm ekranları yatmadan en az 60 dakika / 1 saat önce kapatın. Yatmadan önce kullanım ile ilgili sınırları belirleyin.
  • Uykuyu destekleyici ve güvenli bir yatak odası ve ev ortamı yaratın . Işıkları yatmadan önce kısın ve evdeki sıcaklığı kontrol edin. Çocuğunuzun yatağını oyuncaklarla doldurmayın. Çocuğunuzun yatağını, oynayacak bir yer yerine, uyumasını kolaylaştıracak şekilde bir yerde tutun. Bir veya iki şey – en sevdiği oyuncak bebek veya ayı gibi yanında olabilir ve  uykudan önce ayrılık kaygısını hafifletebilir .
  • Gençlerin daha az değil, daha fazla uyku gerektirdiğini anlayın . Uyku-uyanıklık döngüleri ergenliğin başlangıcında  değişmeye başlar. Yaklaşık 2 saat uyku ihtiyacı artar.  Bununla birlikte ülkemizde maalesef çoğu lise öğrencilerin daha erken ve daha erken okula gitmelerini gerektirir.  Okul başlama zamanının 8.30 ve ya daha sonra olması çok daha uygun olacaktır.
  • Bebeğinizi bir şişe meyve suyu, süt ya da mama ile yatağa yatırmayın . Su tamam olabilir. Şişedeki su dışındaki herhangi bir şey biberon ile verildiğinde dişlerinin çürümesine neden olabilir . Bebeğinizi besleyin daha sonra onu uyumaya bırakın.
  • Yaklaşık 6 aylıktan önce katılar vermeye başlamayın . Katı yiyeceklere daha erken başlamak, bebeğinizin gece boyunca uyumasına yardımcı olmaz. Aslında, bebeğinize katı gıdalarını sindirim sistemleri onları sindirmeden önce verirseniz, bir karın ağrısı nedeniyle daha kötü de uyuyabilir. Katı gıdaları daha erken saatlerde verin.
  • Aşırı yüklenmekten kaçının . Ev ödevlerine ek olarak, bugün birçok çocuk iyi bir gece uykusu almak için zorluk çeken akşam aktiviteleri (örneğin spor oyunları, dersler, randevular, vb.) planlanmıştır. Sakinleşmek için çocuğunuza zaman ayırın ve çocuklarınıza ihtiyaç duydukları aksam dinginlik sürelerini onlara verin.
  • Çocuğunuzun öğretmeni veya bakıcısı ile çocuğunuzun gün içindeki uyanıklığı hakkında konuşun . Uyku sorunları gündüz de ortaya çıkabilir. Yeterince ya da kalitesiz uykusu olan bir çocuk, okulda dikkatini toplama ve konsantrasyon kurmada zorluk çekebilir. Çocuğunuzun öğretmenine, çocuğunuzun okulda uyuyakalıp kalmadığı hakkında bilgi isteyin.
  • Çocuğunuzun çocuk doktoru ile uyku hakkında konuşun . Çocuğunuzun uyku alışkanlıkları ve çocuk doktorunuzla olan problemlerini tartışın, çünkü çoğu uyku problemi kolayca tedavi edilebilir. Çocuğunuzun uyku alışkanlıklarını iyileştirmek için sizden bir uyku günlüğü tutmanızı  isteyebiliriz.
İlginizi Çekebilir  2 Aylık Bebek Kontrolü