6 Aylık Bebek Kontrolü

altı aylık bebek kontrolü

6 Aylık bebek kontrolü muayenede ne olacağını öğrenin.

Kontrolde ne yapacağız.

Bebeğinizi tartıp ve ölçeceğiz

Tartmak için bebeğinizi tamamen soymanız gerekir. Doktor bebeğinizi tartar, boy uzunluğunu ve baş çevresini ölçer ve sayıları büyüme tablosunda bakacağız .

Persentil değerleri, bebeğinizin aynı yaştaki diğer çocuklarla nasıl olduğunu karşılaştırıp, görmenizi sağlar. Yüzdeleri biraz değiştiyse, endişelenmeyin – sadece kendi büyüme düzeninde olması önemli.

Tam bir fiziksel muayene yapmak

  • Kalp ve akciğerler: Herhangi bir anormal kalp ritmini veya solunum problemlerini dinlemek için bir stetoskop kullanırız.
  • Gözler: Doğumdan olabilecek göz kaymalarını kontrol ederiz.  Ayrıca tıkalı gözyaşı kanallarını ve tahliyesini kontrol edebilir.
  • Kulaklar: Enfeksiyon belirtilerine bakarız ve bebeğinizin sese nasıl tepki verdiğini gözlemleriz.
  • Ağız: Diğer şeylerin yanı sıra pamukçuk belirtileri (oral maya enfeksiyonu) ve yeni dişler var mı onları kontrol ederiz.
  • Baş: Yumuşak fontanelleri ve bebeğinizin kafasının şeklini kontrol ederiz. Ayrıca bebeğinizin kafasının arkasının düzleşmiş olup olmadığını değerlendiririz.
  • Vücut: Bebeğinizin reflekslerini ve kas tonusunu kontrol ederiz ve cildini döküntülere karşı inceleriz. Ayrıca, dik otururken bebeğin kas kontrolünü, nasıl etkileşime girdiğini, nasıl uzandığını ve yakaladığını değerlendiririz.
  • Göbek: Fıtık veya büyümüş organları kontrol etmek için karnın üzerine hafifçe bastırırız.
  • Genital: Bebeğinizin bezini açar ve enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol ederiz. Erkeklerde testislerinin boyut ve orada olup olmadığını belirler, kızlarda vajinal bölgede yapışıklık olup olmadığına bakarız.
  • Kalçalar ve bacaklar: Kalça eklemlerindeki sorunları araştırmak için bebeğinizin bacaklarını hareket ettiririz.

6 Aylık Bebek Kontrolü ve Aşılarını Yapıyoruz

Kliniğimizde sağlık bakanlığının tüm aşılarını hastalarımıza ücretsiz olarak yapıyoruz. Bebeğiniz hepatit B , DTaP , çocuk felci , ve Hib aşılarını  ve rotavirüs aşısını (daha önce tamamlanmadı ise oral olarak verilir) alır. Ayrıca, grip mevsiminde olması halinde ilk grip aşısını da yapabiliriz.

Aşıları genellikle kendim uyguluyorum. Aşı genellikle randevunun sonunda yapılır, böylece bebeğinizi rahatlatmak için daha sonra biraz daha vaktiniz olur.

İlginizi Çekebilir  Çocuk Doktoru Neler Yapar?

Doktorunuzun sorabileceği sorular:

  • Bebeğiniz nasıl uyuyor? 6 ayda bebeğiniz 24 saatlik bir süre içerisinde yaklaşık 14 ila 15 saat uyuyabilir.
  • Bebeğiniz katı yiyecekler için hazır görünüyor mu? 6. ay bebeğinize katı maddelerle başlamak için önerilen yaştır – yani bebeğin ilk katı gıdası için genellikle sebze ve meyve gibi gıdalardır.. Henüz yapmadıysanız, daha önce konuşmadıysak nasıl başlayacağınıza karar vermenize yardımcı olabilirim. Ailenizde olan gıda alerjileri hakkında bilgi vermeniz önemli.
  • Bebeğinizin bağırsak hareketleri nasıldır? Bebeğiniz ek gıdaları yemeye başladığında, bağırsak hareketleri daha da zorlaşacaktır. Ancak genel olarak, bebeğinizin dışkıları hala oldukça yumuşak olmalıdır. Kuru veya topak benzeri dışkılar  dehidrasyon veya kabızlık belirtisi olabilir. Bunu fark ederseniz, söylemeyi unutmayın.
  • Bebeğiniz dönebilir veya oturabilir mi? 6 ayda bebeklerin çoğu olabilir yuvarlanır dönebilir. Her iki yönde de ve (arka ve arkadan öne için ön) desteği olmadan oturup bazı bu becerileri edinmek için biraz daha zamana ihtiyacım olsa. Bebeğiniz en az bir şekilde yuvarlanmayı öğrenmediyse söylemeyi unutmayın.
  • Bebeğiniz diş çıkarma başladı mı ? Bazı bebekler ilk dişlerini 6 ay gibi erken bir zamanda çıkarırlar . Bebeğiniz dişleri patlarken kırmızı, şiş ve hassas diş etlerinden acı çekebilir. Bebeğinizin diş etlerini yatıştırmanın yollarını tartışabiliriz.

6 Aylık Bebek Kontrolü : Bebek Tepkileri

  • Bebeğiniz hangi sesleri çıkarır? Bu yaşta bebeğinizin dil becerileri gevezelik yapmak, ciyaklamak, gülmek, başkalarını taklit etmek ve öksürmek. Muhtemelen “ba”, “da” veya “ma” gibi tanımlayıcı sesler çıkarıyordur. Bebeğiniz hiç ses çıkarmıyorsa veya öncekinden daha az “konuşuyor “sa,  söylemeyi unutmayın.
  • Bebeğiniz etrafındaki dünyayla ilgileniyor mu? Bebeğiniz şimdiye kadar keşif oyunları oynuyordur, bir şeyler  uzanıyor, istiyor, ağzına nesneler koyuyordur, düşürmeli veya bir şeyler fırlatmalı. Bebeğiniz oyuncaklarla veya diğer nesnelerle ilgilenmiyorsa söylemeyi unutmayın.
  • Bebeğinizin iyi motor becerileri nasıl? Bebeğiniz muhtemelen bir şeylere ulaşmaya çalışır ve bunları tutar ve ayrıca küçük nesneleri ona doğru çekmek ve elden ele şeyleri aktarmak için ellerini kullanabilir.
  • Bebeğinizin kaba motor becerileri nasıl? Bebeğiniz, onu tutarken ayağınıza dayanabiliyor olmalıdır. Eğilmiş bacaklar ve yuvarlatılmış ayaklar – yürümek için yassı yerine yukarı kavisli – bu yaşta hala normaldir, ancak bebeğiniz sizi endişelendirecek şekilde hareket ederse, tek bacağını tercih ederse, hareket ettiğinde yanlara doğru eğilir veya sadece o tarafı  kullanmaya meyilli ise ve daha önceden farketti iseniz söylemeyi unutmayın.
  • Bebeğinizin gözlerinde veya eşyalara bakışında olağan dışı bir şey fark ettiniz mi? Her bebek sağlam çocuk takibi ziyaretinde, gözlerinin yapısını ve hizasını ve bebeğinizin bunları doğru hareket ettirme yeteneğini kontrol ederiz . 6 aydan sonra bebeğiniz göz hareketlerini kontrol edebilmeli ve artık zaman zaman şaşılık gözükmemelidir.
  • Bebeğiniz nasıl duyuyor? Bebeğiniz seslere yönelmezse,  söylemeyi unutmayın. Potansiyel işitme problemleri ne kadar erken araştırılırsa, o kadar erken tedavi edilebilir.
İlginizi Çekebilir  Çocukluk Çağı Aşıları

Sağlam Çocuk Kontrollerinde Neler Yaptık ?

6 Aylık bebek  kontrolü benzer konular : 4 Aylık Bebek Kontrolü 2 Aylık Bebek Kontrolü